onsdag

Kraft/fond av kalkunskrog

 Lag deilig kraft/fond av kalkunskroget.

 Kraft/fond av kalkunskrog:
rester og skroget av en kalkun
3-4 løk
litt purre
1 paprika
2-3 laubærblader
1 ts hel pepper
1-2 ts salt
vann
*
du kan også tilsette andre grønnsaker
 som gulrot, selleri
 Legg kalkunskrog og rester av kalkun
 i en stor kasserolle.
Del skroget litt opp.
Legg i grovt oppdelt løk, grønsaker og krydder.
 Hell over vann så det dekker.
Kok under lokk i ca 2 timer.
 Til alt er løsnet fra beinet.
 Ta ut bein og rester...
 Sil kraften.
Du kan nå avkjøle kraften
 og fryse den i begre, 
 eller koke den inn,
 og redusert til halve mengden.
Sett den kaldt til dagen etter,
og frys den i ca 2 dl porsjoner.
Da har du deilig fond,
 som kan brukes til supper og sauser.
Jeg fikk 7  poser av 2 dl fond.
***
Tips: du kan fryse ned skrog/bein av kylling,
og når du har 3-4 kyllingskrog koker du kraft
av dem, på samme måte.
 


3 kommentarer:

  1. Takk for flott tips, smaker akkurat nå på en fantastisk fond som skal inn i kjøleskapet til i morra :-)

    SvarSlett
  2. Hei! Hvordan bruker du fond i saus mtp blandingsforhold. Når jeg bruker fond eller buljongterninger, så skal de blandes inn i en halv liter vann per fond pakke eller terning, Bruker du din kraftfond som om den skulle vært "utblandet" ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Vist jeg lager saus sper jeg jevning med ren fond, tilsetter litt fløte og eventuelt vin.
      Lager jeg suppe sper jeg fonden ut (vann/vin/melk/fløte/hermetisk tomat etc.) til passe smak etter hvor kraftig og salt fonden er.
      Det er bare å prøve/smake seg frem. :)

      Slett